Czas policzony

sinaj

Wszystkie nasze miejsca zabrano

odeszły w przyszłość.

Minęłam siedem twoich domów

i siedem twoich rzek.

 

Siedemset kopi naszych

niewiernych przyjaciół.

Na panoramach miast nas,

machających  do siebie z

world trade center.

 

Dziesięć lat później wieczorami

tatusiowie nadal wracają do domów

niosąc dzieci na barana

przechodzą przez kryzys.

 

Plewiłam to miasto w boleści stawów

ucieknę stąd zimą, odwracając się

od smutków letnich, wiosennych i rannych

zostawiając dwa swoje ciała.

sinaj
sinaj
Wiersz · 21 kwietnia 2014
anonim
  • Mithril
    tekst pisany przez...........................mistrza yodę

    · Zgłoś · 10 lat
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
    A mnie się tekst podoba. Właśnie przez ową niezwykłą perspektywę pisarską. Inny niż u większości pisarski warsztat a przecież wszystko zrozumiałe i czytelne. Szczególnie podoba mi się:

    niosąc dzieci na barana
    przechodzą przez kryzys.

    Powiązanie przeszłości z teraźniejszością.. Piękne!

    · Zgłoś · 10 lat
  • kobieta ze złą buzią
    tak. ten tekst zasługuje na wyróżnienie.
    powala zwłaszcza drugą strofą, którą zacytuję,
    bo jest już po wyróżnieniu przez redakcję:

    "Siedemset kopi naszych
    niewiernych przyjaciół.
    Na panoramach miast nas,
    machających do siebie z
    world trade center."


    cóż. gratuluję opiekunom wspaniałego kontaktu z autorami,
    ale przede wszystkim rozkosznego poczucia humoru.

    przy okazji uwagi o niedopełnianiu obowiązków dotyczących korekty tekstów
    publicznie proszę również o sprzątanie zakładki "wiersze klasyków",
    bo w ostatnim miesiącu znowu poleciało do archiwum kilka tekstów wywrotowych grafomanów, a w prywatnej korespondencji pisałam już o tym kilka razy,
    ale kogo tutaj interesują jakieś .....wiersze?

    · Zgłoś · 10 lat
  • calvados
    tekst nie powala, owszem - jest czytelny, a może mi przeszkadza magiczna liczba siedem, i przygnębiający nastrój, wiersz bez zachwytu
    Kobieta ze złą buzią w sprawie owej zakładki ma absolutną rację;-)

    · Zgłoś · 10 lat
  • sinaj
    ...Serio?! Wow :) Bardzo dziękuje wszystkim za opinie i głosy.

    · Zgłoś · 10 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    bardzo dobry wiersz, wszystko w nim gra jest konsekwencja i subtelna metafora, gratulacje

    · Zgłoś · 10 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Ależ lekki jest ten tekst - wracam do niego z przyjemnością - masz w sobie coś z poezji

    · Zgłoś · 10 lat