nieważne gdzie się zaczyna
ważne dokąd sięga
czy spoczywa na barkach
czy oplata ramiona
męskość - jaki dystans jest w stanie
pokonać w przyczajonym bezruchu
kiedy kobieta mierzy go wzrokiem
szuka dla siebie miejsca w pobliżu
szacuje w jakiej odległości
może się poczuć bezpiecznie
jeśli w zbliżeniu zawiedzie na skróty
na manowce kobiecą intuicję
ta każe mu się rodzić na nowo
choćby miał powstać w innym ciele
i z samego piekielnego popiołu
wyłuskać żywe nasienie
zawsze coś musi być z walki
w namiętnym trzepotaniu anielskich skrzydeł
szaleńczym zrzucaniu diabelskich rogów
jeżeli ma się skończyć obustronnym poddaniem
Mąż /marzenie/
usunąłbym "na skróty" droga "na" manowce przeważnie jest krótsza
może:
"ta każe mu się rodzić [od nowa]" lub
"ta każe mu się [odradzać]"
aż w końcu stwierdził, że co będzie gadał,
że lepiej przyjedzie do mnie "na białym koniu z ptaszkiem na ramieniu"
...wyobraźnia mi wtedy poszłaaaa, ..........że hej !!! :P
dzisiaj, Twoja pierwsza strofa przywołała ten cudowny obraz:
"nieważne gdzie się zaczyna
ważne dokąd sięga
czy spoczywa na barkach
czy oplata ramiona
męskość "
dziękuję!!! :D