lepsze ptaków ćwierkanie niż mądre (prze)gadanie

Halina Bilenki

w radosnym nastroju się obudziłam

 

tym faktem wielce zaskoczona

nasłuchiwałam skąd te wieści

 

 

i usłyszałam

 

 

śpiew skowrona światu oznajmiał

dnia początek

 

a skowronkowa ciągnąc męża wątek

głośnym  ćwierkaniem (jakby)

oznajmiała że życie jest piękne

i cudem z niemała

 

 

i znów tym faktem zaskoczona

że tak dobitnie śpiew (ich)

zrozumiałam pojęłam szybko

źródło mej radości

i

 

 

cały dzień ćwierkając

w duchu śmiałam

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 1 głos
Halina Bilenki
Halina Bilenki
Wiersz · 29 kwietnia 2014
anonim