dla wietrznych róż

Jarosław Baprawski

prawdziwy facet nie pierdoli o miłości więcej niż trzeba
nie potrzebuje kierunkowskazów kurhanów i gwiazd

 

nie obiecuje majątków życia w luksusie on ma
stówkę wierszy w kieszeni rozbitych na bilon

spacery nocne wrzucanie monet do miejsc


gdzie z chęcią będzie powracał czerpiąc
w nich melodię muzykę i słodycz dla sił

by poczuła się wedlowskim ptasim
krzykiem skowytem i bólem
z miłosnych uniesień

wydarta bogom
pierzastych
chmur

 

dzikim halsem
słonecznym układem
dwudziestym drugim wiekiem

 

lub zwyczajnie kimś
co najmniej

 

sternikiem

Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski
Wiersz · 3 maja 2014
anonim
  • Cytra
    "Gdzie są te chłopy, no gdzie!" :) Dobry.

    · Zgłoś · 10 lat
  • calvados
    poeta czasem musi być sam sobie sterem, sternikiem i okrętem ;-)

    · Zgłoś · 10 lat
  • Mithril
    "nie obiecuje majątków życia w luksusie on ma
    stówkę wierszy w kieszeni rozbitych na bilon
    spacery nocne wrzucanie monet do miejsc

    gdzie z chęcią będzie powracał (...)"

    · Zgłoś · 10 lat
  • Ir
    "prawdziwy facet /.../
    nie obiecuje /.../życia w luksusie on ma
    stówkę wierszy w kieszeni rozbitych na bilon

    spacery nocne wrzucanie monet do miejsc


    gdzie z chęcią będzie powracał czerpiąc

    w nich melodię muzykę i słodycz dla sił

    by poczuła się wedlowskim ptasim"

    Tyle dla mnie starczy :)

    · Zgłoś · 10 lat