czerwony kurz osiada
jak krwista mgła
zapowiada armagedon
albo kolejny dzień w robocie
to tylko telewizja
albo inny rodzaj wyzysku
wyzyskiwany wyzyskiwacz
każdy kogoś ładuje od tyłu
jak wąż co zjada własny ogon
ta zabawa nazywa się kapitalizm
ale socjalizm bardziej szczypał
byliśmy wtedy młodzi
szarość śródmieścia
smakowała jak zakazany owoc
warto było krzyczeć
choć bili za to pałami
niedopowiedzenia były nośne
dopóki nie wyłysiałem
gęba pociętą bruzdami
jak zmięty papier
ale mam za sobą to
co gnojki chcieliby mieć przed
może to i racja że jestem już niemy
ale nie zgrany do cna na starcie
zanim polecisz młody kolego
naucz się chodzić wyprostowany
Ikar jak to Ikar
zanim spadł dotykał słońca