Kwiaty
Kwiaty w oknie
kwiaty w sadzie
każdy kwiat się słońcem kładzie
ciepłe płatki w miękkość dłoni
każdy kwiat się w zapach goni
na puszystej łąki scenie
świat się zlewa w przemienienie
kwiaty-słońca
kwiaty-ptaki
kwiaty w wianek snem bogaty
kwiaty-smaki
kwiaty usta
każdy chce się łąką huśtać
kwiaty z wianka prosto w dłonie
za kwiatami z wstążek włosy
jeszcze z płatków brąz ramiona
wstaje z kwiatów
że to ona
płatki-piersi
prężne kwiaty
w piersiach pąki
złote bąki
z bajki wstają wszystkie światy
i wiązanką pełne wonie
opadają miękko w ręce
i świeżością jędrnej skóry
zawiązują się w sukience
o kolorze dawnej ciszy
wybarwionej na peronie
co dojrzewał w porze kwiatów
gdy raz pierwszy biegłem do niej…
.....