*
myśli zebrane w efektowny list uleciały z bólem głowy
niech się sprawnie święci wyborowe wieczne pióro
między wersami drżą dłonie i namacalne aluzje
na szczęście nie bardzo rozumiesz
mówią: nawet w raju tu i ówdzie czai się zmęczenie materiału
nieznośna zależność od bytu kilka nasiadówek i gorących schadzek
możemy sobie pogratulować smaku pierwszych truskawek
nocy barwnie skotłowanych i cudzych kwiatów
maków zbyt wcześnie zerwanych jeszcze nie żałujesz
na łące młode wino uderza do głowy skutecznie
mam na myśli czas przyszły
niemal dokonany boleśnie
mocą notorycznego kłamcy stwierdzam z całą stanowczością
nadawca jest na szczęście wciąż bliżej nieznany
*
Nie będę boldował lub brał w cudzysłów, bo przecież cały tekst ma właściwą wymowę.