'Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze mną będziesz w raju'(Łuk.23,43).
zaraz obmyję ciało i drewnowatymi dłońmi
glinianego pochodzenia będziesz czuł
wiotką talię kolejnej dalii nie patrzącej
dalej niż szczęki nożyc i zdrady oczu
gdzie dzisiaj jesteś chłopcze
kochający pierwszą miłosć
jak daleko poza luksusu
odebrała tobie rozum
na krzyżu obok
tak blisko
ciała
świetlne wieki dalej