w galaktyce z ryżu

Jarosław Baprawski

'Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze mną będziesz w raju'(Łuk.23,43).

 

zaraz obmyję ciało i drewnowatymi  dłońmi

glinianego pochodzenia będziesz czuł

wiotką talię kolejnej dalii nie patrzącej

dalej niż szczęki nożyc i zdrady oczu

 

gdzie dzisiaj jesteś chłopcze

kochający pierwszą miłosć

jak daleko poza luksusu

odebrała tobie rozum

 

na krzyżu obok

tak blisko

ciała

 

świetlne wieki dalej

 

 

 

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 5 głosów
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski
Wiersz · 7 czerwca 2014
anonim