Literatura

Ziemny orzeszek (wiersz)

julian grad

 

ZIEMNY  ORZESZEK

 

Na przykład

śmieszy mnie

uprawa

ziemnych orzeszków

 

cała sztuka

 

tajemna wiedza

 

ile trzeba słońca

ile wody

jakich dostarczyć

mikroelementów

jak zaprojektować kombajn

do zbioru

aby nie rozerwać

delikatnych osłonek

 

z przechowywaniem również

niemały kłopot

 

a jeszcze pakowanie

transport

i ekspozycja na stacji benzynowej

 

mój Boże

czy można żyć bez ziemnych orzeszków

 

wydaje się

że tak

 

że ludzkość nie odczułaby dotkliwie

ich braku

 

a jednak

mimo wszystko

proszę Cię Duchu Święty

pobłogosław

hodowców

ziemnych orzeszków

i ich trudną pracę

 

 

mogliby bowiem robić

coś jeszcze bardziej

absurdalnego

 

a tak

zatrzymali się jedynie

na granicy

opłacalności

 

 


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 8 czerwca 2014, 06:34
...naciągany przegadanizm
kopia cesarza internetu 8 czerwca 2014, 13:34
lubimy orzeszki
Vragoo
Vragoo 8 czerwca 2014, 14:38
"Na przykład śmieszy mnie uprawa ziemnych orzeszków. Cała sztuka,tajemna wiedza,
ile trzeba słońca, ile wody, jakich dostarczyć mikroelementów, jak zaprojektować kombajn do zbioru, aby nie rozerwać delikatnych osłonek. Z przechowywaniem również niemały kłopot, a jeszcze pakowanie transport i ekspozycja na stacji benzynowej.
Mój Boże, czy można żyć bez ziemnych orzeszków? Wydaje się że tak, że ludzkość nie odczułaby dotkliwie ich braku, a jednak, mimo wszystko proszę Cię, Duchu Święty
pobłogosław hodowców ziemnych orzeszków i ich trudną pracę..."

Do poezji, niestety, daleka droga. "Wiersz" równie dobrze można czytać jako zwykły tekst, co widać wyżej.
afronautix
afronautix 9 czerwca 2014, 22:02
za długo. pociąć na wersy nożyczkami, wylosować 10 i ułożyć w takiej kolejności, w jakiej losowano. będzie lepiej! SERIO
przysłano: 8 czerwca 2014 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca