Życie to cyrkowa jest arena.
Jedni tańczą i śpiewają.
Drudzy tylko grają.
Są tacy co ciężko tyrają
a cwaniacy na ich karkach
do góry się pchają.
Jeszcze inni za darmo
wszystkie dobra mają
tylko swe wdzięki
wokół roztaczając.
Czasem ktoś wytrwałą
pracą do celu dochodzi.
Nikt go nie docenia
nawet lekceważy
bo przecież nie on lecz
inni na tym się bogacą.