Literatura

skoro macie kły i pazury (wiersz)

Mi Lo

***

 

gdzie był bóg gdy mimowolnie oszalałem na zakręcie 

dlaczego zamarłaś skoro wiesz co muszę powiedzieć 

o wczorajszej burzy co nie chciała dyskretnie przejść bokiem 

nim wstałem zlizała z mojej kromki chleba cały cukier powarkując na odchodne 

można żyć nie umierać i z martwych wstać bardzo powoli w bólu 

doceniając łatwość odchodzenia od tradycji wypominkowej

  

teraz nie zapytasz dlaczego wysiadam w biegu 

co najwyżej skrzyżujesz palce 

hospody pomyłuj

 

mam kroki zamglone ilością oddanej krwi 

zakładam że już nie śpisz otulona w miękkie rękawiczki pochlebstw 

dostrzegasz rzeczy nieoczywiste co spadają jak grom na niewinne głowy 

ze szklanką zimnego mleka w dłoni podziwiam w kałuży u stóp kawał nieba 

zachmurzony stosownie do pierwszego dnia wakacji nad wyspą 

wyczekuję atrakcji nie byle jakich 

na koniec 

 

 

 

***


dobry 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 11 czerwca 2014, 14:25
"gdzie był bóg gdy mimowolnie oszalałem na zakręcie
dlaczego zamarłaś skoro wiesz co muszę powiedzieć
o wczorajszej burzy co nie chciała przejść bokiem
nim wstałem zlizała z mojej kromki chleba cały cukier powarkując na odchodne
można żyć nie umierać i z martwych wstać powoli w bólu
doceniając łatwość odchodzenia od tradycji wypominkowej

już nie zapytasz dlaczego wysiadam w biegu
co najwyżej skrzyżujesz palce
hospody pomyłuj

mam kroki zamglone ilością oddanej krwi
zakładam że już nie śpisz otulona w miękkie rękawiczki pochlebstw
dostrzegasz rzeczy nieoczywiste co spadają jak grom na niewinne głowy
ze szklanką zimnego mleka w dłoni podziwiam

w kałuży u stóp kawał nieba
zachmurzony stosownie do pierwszego dnia wakacji nad wyspą
wyczekuję atrakcji nie byle jakich
na koniec"
Mi Lo
Mi Lo 11 czerwca 2014, 14:49
do podziału pierwszej nie mam zastrzeżeń, bo był w pierwowzorze
natomiast dzielenie drugiej części "z kałużą" niczego nie zmienia
oddechu nie trzeba, bo raptem cztery wersiki ;)
wygląda ładniej
zbyt ładnie ;D
dzięki
przysłano: 11 czerwca 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca