z przymrużeniem oka
korpus z miękkiego staliwa.
na nim nastalona płaska i twarda
stal
nazywana gładzią (bitnią)
ma ona dwa otwory okrągły
i kwadratowy
pierwszy
służy do wkładania weń narzędzi
bab podcinków i rożków
drugi okrągły używany przy przebijaniu
przebijak przechodzi przez materiał
i nie uszkadza gładzi ani nie tępi
się
istnieją też w całości wykonane ze stali
kute matrycowo
jednorożne ma róg stożkowy
dwurożne okrągły oraz kwadratowy
niektóre mają próg
powierzchnię między rogiem
a bitnią
wykonaną z miękkiej stali lub staliwa
służy do cięcia przecinakiem
próg jest miękki
nie tępi przecinaka
inne mają stopę występ u podstawy
służący temu samemu co próg
wykorzystywany także
do spęczania długich przedmiotów
cięcie na gładzi prowadzi do jej
zniszczenia
Zbliża się lato - czas "lżejszych" tematów ;)