Głoska-znak

An.64

Głoska, litera, słowo, zdanie -

         mają dla ciebie jakieś znaczenie?

Jakie?...

Komunikują - informują...

Komunikują - pytają...

Komunikują - wołają...

          o pomoc w zrozumieniu świata?

A może nic nie znaczą.

Są, bo tak chciał ktoś,

bo nic lepszego nie wymyślono,

bo tak wypada,

bo...

Właśnie...

Dlaczego tak mało uwagi poświęcamy

znakom, literom, słowom,

a nawet wypowiedzianym zdaniom.

            Nie artykułujemy poprawnie tego'

            na czym nam faktycznie zależy.

            A tylko z miłości do słowa

            rodzi się miłość do litery, znaku...

A wreszcie - potoku słów, które uwalniają nasze myśli.

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Fatalny+ 6 głosów
An.64
An.64
Wiersz · 25 czerwca 2014
anonim
  • Anonimowy Użytkownik
    nieznajoma
    co myślę? ktoś już pisał od literki do literki mamy słowo po nim wyraz i zdanie w:) a wiesz kto to pisał?

    · Zgłoś · 7 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ciekawy, można coś z niego zabrać dla siebie

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • An.64
    Może i racja, że jest to jakaś próba wykładu, ale przekazana inaczej niż tradycyjny wykład. Myślę, że warto zastanowić się nad tym jaki mamy stosunek do słów, liter a szczególnie znaków diakrytycznych - no cóż przyjmuję każdą uwagę; dziękuję.

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
    An, gdyby s to napisała w zdaniu nie wersyfikując to nawet nie byłaby proza poetycka. Wykład, parę uwag, ale nie wiersz.

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Potisz
    Jakiś wykład. I tyle.

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Mi Lo
    o czym by tu napisać?
    i czy koniecznie wiersz?
    w chwili obecnej mogę uznac to za wczesny szkic i nic więcej.

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Ata
    ale czy to jest wiersz?

    · Zgłoś · 10 lat temu