Dziś nocą starogrecki spektakl
Od lat tysięcy nie zmienia się...
Kotara z chmur ciężkich właśnie zaciągnięta
Zaczyna się! Zaczyna się!
Rozlega sie krzyk widowni
Gromkie, gromkie brawa
Pospólstwo czeka niecierpliwie
To szumi trawa!
Trach! Zeusowy oszczep,
Sygnał - to pierwszy akt
Orkiestra, krople deszczu
Wybijają takt.
Tragedia w trójnasób jednaka
Chór grzmotem aktorom wtóruje
Wkracza Helena w naszyjniku światła
Od chmury jednej do drugiej.
Znów!...nie, to fale oceanu
Olimp nam dzisiaj nie sprzyja
Okręty na horyzonce!
Achilles do Troi przybija.
Dwie strony - bitwa, wiadomo
Homer juz o tym pisał
Iliada, wciaż grana na nowo
Tak wieki temu, jak dzisiaj...
Najpiękniejszy cud świata
Ogień z powietrza, ogień z wody!
Ogien na Niebie, deszcz Ziemię obmywa -
- Wielkie katharsis przyrody.
Alienne
Wiersz
·
3 września 2001
-
benypojebane skorwysyny z was ssijcie papiezowi