Cały tytuł: Andrzej Cnotliwy szuka skutecznego sposobu na głoszenie nieprawdy o zaprzeczeniach
1.
Andrzej Cnotliwy poczuł się samotny jakby
był bohaterem serii powieści której
autor nagle zmarł nie rozwijając wszystkich
wątków
dochodząc do punktu kulminacyjnego nie wiadomo
którego tomu
można już tylko żyć przeszłością
wydobywać ją z kamiennych tablic pamięci
2.
nie
to nieprawda
z pożółkłych stronic książek w miękkiej okładce
w wydaniu kieszonkowym
z książek wciśniętych niedbale między inne nieważne dzieła
nieważnych twórców
z uporem wyławiamy z nich to co mało ciekawe
na kolejnych spotkaniach ku czci tego
czym może byliśmy w przeszłości
czym dziś uważamy że byliśmy
i jest nam zupełnie obojętna prawda za to niezwykle ważne
zdają się nasze przekonania
3.
nie
to nieprawda
że możesz rozkładać nogi jakbyś rozkładała
ręce jakbyś ulegała rozkładowi
jazdy który nie opisuje wcale nadejścia
mesjasza pociągu osobowego towarowego
ani bydlęcego wagonu ale pewne prawdopodobieństwo
zostało zapisane na kartkach pocztowych i w bibliach
nie naszego tysiąclecia na kamiennych płytach znoszonych
z góry niczym jajka przez kury zamknięte w klatkach
i odcięte od naturalnego światła
prawdy
prawdopodobieństwo zapisane w inicjałach
objętych wyrytym sercem w czasach kiedy Andrzej już umiał
pisać i oddawać mocz na stojąco co dobrze oddawało
nazbyt dumną postawę z bycia człowiekiem
wyprostowaną bezczelność
4.
nie
to nieprawda
że trzymanie penisa w rękach daje
coś ponad sztuczną satysfakcję jakbyście
musieli wstydzić się siebie udowadniać swoją
męskość strzelając moczem lub chociaż głupimi
uwagami które bóg wie kto nosi ale cele i tak
nie uświęcą środków choćbyście w nich posadzili
wszystkie kobiety i dzieci choćbyście nawzajem
się krzyżowali podawali sobie cykutę a w ostateczności
odkrywali lądy na których są już ludzie
więcej czasu poświęcacie na walkę z katabolizmem
niż o człowieczeństwo
powtarzając te same nieprzemyślenia
bóg honor ojczyzna
* * *
tonie prawda
na kolejnych spotkaniach ku czci tego
czym może byliśmy w przeszłości
czym dziś uważamy że byliśmy
i jest nam zupełnie obojętna prawda za to niezwykle ważne
zdają się nasze przekonania".......................... :-)
to dobrze wróży
@ Sylwia, możliwe.