Literatura

Venus z Nowej Huty (wiersz)

Druid777sg

Zgrane grymasy oblane gipsem
Piersi utrzymane w koronce drucianej
Dłonie palce stalowe paznokcie ostre
Uda dźwigary silne przerdzewiałe
Stopy asfaltowe rozjeżdżone
Oczy stłuczone reflektory błyskające
Brzuch silnik buchający rzężący
Ramiona koła zamachowe zwichnięte
Skóra rozkrojona poszarpana nieszczelna
Kolana zatarte prędkością

Bije od niej blask radioaktywny
Szelest fal radiowych rozwiał resztki włosów
Silnik rakietowy garb przygniata
Śpiewa pieśń zgiełku miasta
Gra wyciem syren

Prezentacja odkrycia nastąpi
Będzie renowacja
Użyje się helleńskiej oliwy z oliwek
Extra virgin

Uprasza się wycieczki o konwergencję
Chipów


(Stanisławowi Lemowi)

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 28 sierpnia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca