pod moim sufitem
nie gasną ekrany
multum postaci
z hamletów
śpiewa kołysanki
doszukuje się zdrady
magnetofonowe kasety śpiewają
o miłosci
o miłości
gdzieś w dali matka teresa
terezinsztad treblinka majdanek
co z nami
filigranowa pozytywko
matko od aniołów na schodach laskali
czy uniesiesz mnie do nieba
czy przejdziemy poniżej bramy z napisem
"pozbadz się wszelkiej nadziei"
jak kochać w obliczu niegodziwości
jak usypiać kopiec wieczności
jak wznosić kościoły
gdy bezprawie góruje
patrz w sufit
naucz się go na pamięć
i nie poddawaj nawet nigdy
bo po cóż mi gorące piersi
w domu zimnej herbaty
do tych tragicznie zakochanych w joannach
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski
Wiersz
·
1 września 2014
I jedna tylko wątpliwość się pojawia,
cytat:
"pozbadz się wszelkiej nadziei"
jeśli możesz - wytłumacz, z przyjemnością wsłucham się w tok myślenia, lepiej też zrozumiem wiersz