w przyrodzie nic nie zginęło
słońce wzeszło i zaszło, a pomiędzy
chmurami jaśniało tutaj
mżył deszcz, a tam nie
ludzie otwierali drzwi biur i zamykali
się w domach popołudniu
według zasad gry na kulistej planszy
nie zgubiły pionki żadnej z chwil
zarachowanych w szufladach na dziś
weszliśmy w taki schemat, że wszystko
dzieje się jak trzeba, kiedy ten spokój
krzyczy, że cię nie ma