Choćbyś miał obrócić się w słup soli, choćby wszyscy stracili zainteresowanie,
Ty wierz, że człowiek jest ważny, ty pamiętaj to wbrew nakazom, zakazom,
Naciskom, przyciskom i wszelkim społecznym pilotom… Powtarzaj im prosto w twarz,
Jakbyś lazł uparcie za panem Cogito do tego mroku nicości: Ona jest mną!
Nawet jeśli uczucia religijne dotyczą cię tylko z własnej perspektywy, nawet jeśli
Nie masz uczuć religijnych, a tylko zaczątek umiejętności zrozumienia, że ktoś
Może wierzyć w coś innego niż ty, nawet jeśli wydaje Ci się, że posiadłeś wiedzę,
Jeśli już z pochodnią podbiegniesz do stosu, rozgrzany przez głoszących prawdy
Jedyne, spójrz w oczy stojącej tam czarownicy, spójrz i powtórz trzy razy zanim
Kur zapieje (bo prawdą co powiedziane po trzykroć): Ona jest mną.