katarynka / na co komu smyczki

Mi Lo

 

jeśli o czymś marzysz

to nie zaglądaj dziś do antykwariatu

i nie strasz dzieciaków przed domem

wyjmując z kapelusza ślepego kociaka

 

na wichrowych wzgórzach dawno opadły letnie sukienki

bure ścieżki wiją się natrętnie

zapamiętam ciężkie okruchy szaleństwa w pościeli

 

burza przeszła o zgrozo bokiem naburmuszona

jeszcze szumi w uszach diabelski chór

ucichnie zanim się rozłożysz na cudzej ziemi w pył obozem

 

wszystkie dobre uczynki skrupulatnie zliczone

w głębi duszy pasują do pacierza przed snem

skrzydlata pięść do nosa na katar

do nieba na skróty

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 4 głosy
Mi Lo
Mi Lo
Wiersz · 25 listopada 2014
anonim
  • Mi Lo
    nie bardzo rozumiem.

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Komentarz nie zasługuje na ten wiersz

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Mi Lo
    bo to moje prywatne wtręty z wizyty na Majdanku

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Mithril
    "naburmuszona burza przeszła (...) bokiem
    jeszcze szumi w uszach diabelski chór
    zanim się rozłożysz na cudzej ziemi (...) obozem"

    jakoś mi nie leżą owe zapchajdziury w strofie.........................się mi się znaczy

    · Zgłoś · 9 lat temu