Literatura

Sen o przerwie na reklamę (wiersz)

Comporecordeyros

 

Śniła mi się przerwa na reklamy,
a na niej pokazała się sympatyczna młoda dama.
Reklamowała biustonosze.
Nic ważnego z pozoru.
Panna zarabia na wydaniu.
Podniesienie biustonosza marki i renomy.
Sen jakby jawa, zupełnie przytomny.
Zmieniłem kanał śniącym się pilotem.
Panna prawie taka sama reklamuje
papieru toaletowego zwoje.
Ponieważ nic z tego nie wynika,
kanał za kanałem dalej klikam.
Panny z tym samym uczuć interwałem
reklamują rowerek stacjonarny,
maszynki do golenia, kosiarki,
płyn do mycia naczyń...
Na każdym kanale ten sam kanał.
We śnie wyłączyłem telewizor
śniącym się pilotem,
lecz reklama wyświetlała się nadal.
Zrozumiałem, że utknąłem chronosynklastycznie
w przerwie na reklamy
i nie mogę się wydostać do fabuły i dialogów.
I że fabuły i dialogów już nie będzie.
A tylko reklama będzie
zawsze i wszędzie.

 

Nagle powstało groźne pytanie, co potem?
I jak na video, wpadłem z łomotem
w tunel w kształcie monitora
i obudziłem się zlany zimnym potem.
Ptaszki za oknem już śpiewały,
więc wydobrzałem.
Lecz nie puściłem już telewizora,
aż do późnego wieczora.

 

A potem niczym alkoholik,
wmówiłem sobie, że może utrafię
na sztukę filmową lub wiadomości,
żeby zaczerpnąć fluidu rzeczywistości.
Patrzę, a tu leci ta sama reklama...
Czy to nie jest czasem multimedialny dramat?

 

 

Kabaret "Magister Bieda"


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 26 listopada 2014 (historia)

Inne teksty autora

Fraszka na kruczki prawne
Comporecordeyros
Chwile
Comporecordeyros
Fraszka
Comporecordeyros
Garść wiadomości
Comporecordeyros
Uroda pogody
Comporecordeyros
Bruno
Comporecordeyros
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca