Boże jesteś malarzem
- Łączysz niebo i ziemię,
roślinność z wodami…
Boże jesteś poetą.
- Jesteś mistrzem kontrastów…
Wszystkich nimi zachwycasz.
Boże jesteś muzykiem.
- Twą grą są grzmoty, szelest,
śpiew ptaków i gra świerszczy…
Boże jesteś fizykiem.
Stworzyłeś czas, materię
po cząstki , galaktyki…
Boże jesteś geniuszem !
Natomiast co do wiersza to dość toporny, ale... zawsze się znajdzie jakieś ale ;) Bowiem sam zamysł odmłodzenia psalmu w mojej opinii jest genialny, aczkolwiek wymagający wielu podejść.