Nasz cudowny świat
Kto stworzył niebo, słońce i chmurki?
Kto stworzył góry i pagórki?
Rozejrzyj się proszę dnia każdego
zobaczysz ile rośnie kwiecia
cudownego.
A woda czysta w strumykach
to dla zdrowia naszego.
A ptaszki co wysoko fruwają
dla naszej radości tak pięknie
śpiewają.
Motyle małe, duże, bardzo kolorowe
swą pięknością zachwycają
i wysoko fruwają.
Paw chodzi dumny, jakby był tu
szefem,
swój piękny ogon rozkłada
i uważa, że tak wypada.
Są też lasy sekretami szumiące
a polami uciekają szare zające.
Ruda wiewiórka chyżo po drzewach skacze
a w sąsiedztwie czarna wrona kracze.
Dzięcioł bardzo ciężko pracuje
i swym mocnym dziobem rytmy
wystukuje.
Jest jeszcze zwierząt różnych bardzo
wiele,
ale teraz można je oglądać
tylko w ZOO w każdą niedzielę.
Jest tam słoń, kilka ton ważący
i żyrafa bardzo duża
oraz hipopotam co z wody się
wynurza.
Małpki figlarne po drzewach skaczą
dzieci mają radość, gdy je zobaczą.
Niedźwiedzi jest też kilka rodzajów:
gryzli, panda, biały, czarny i polarny.
Wilk groźny chodzi wokół swego
podwórka,
jest zły, że nie może zjeść babci
i czerwonego kapturka.
Potężny lew zabawia swoje lwiątka
i choć które niegrzeczne
nie może postawić go do kąta.
Bo gdzie kąt znaleźć w tak dużym
lesie?
A jak lwica zaryczy to aż echo niesie.
Konie w paski też chciałyby
zwrócić na siebie uwagę
a pantera w cętki ma swoją powagę.
W ciemną noc gdzieś poluje sowa
i nieraz coś do swego brzucha
schowa.
Można by tak jeszcze wyliczać przez
dzień cały
a dzieci by na pewno się z tego
radowały
i słuchały, słuchały i nawet spać
nie chciały.
no i na pewno piszemy osobno.