Bruno

Comporecordeyros

(tekst napisany pod wpływem

"Sklepów cynamonowych" Bruno Schulza, z użyciem cytatu:

"Czyż pod stołem, który nas dzieli,

nie trzymamy się czasem tajnie za ręce wszyscy razem")

 

* Bruno *

 

Czyż pod stołem, który nas dzieli,

nie trzymamy się czasem tajnie

za ręce wszyscy razem,

żeby tak w ogóle mogło być fajnie.

 

Bruno, Bruno, ty pewnie

na hulajnodze pędzisz

po parapetach miasta dziwnych ulic,

nasączonych magią wiatru,

wśród kolorowych zachwytu ptaków.

 

W dole gęby subiektów

przecierają zaspane oczy.

 

Myśleli, że skoro już mają telewizory,

Bruno ich niczym nie zaskoczy.

Że już nic z wysokich półek wielkiego sklepu,

drapieżnym duchem na nich nie skoczy,

że nie ma już dzieciństwa pełnego

gigantycznych niezbadanych kosmosów.

Myśleli, że wypchany kondor

już nie wykracze karaczanów

z bezdennych czeluści szpar w podłodze,

że nic nie przypomni im o odwiecznym

przyrody na kościach igraniu.

 

Lecz my pod stołem, który nas dzieli

czasem trzymamy się tajnie

za ręce wszyscy razem,

żeby tak w ogóle mogło być fajnie.

 

Bruno, Bruno, ty pewnie uczepiłeś się spódnicy

utkanej z wirowania planet,

która gładzi zwichrzone grzywy owocowych sadów.

Gdy z nas zwisają szyldy Krokodylej ulicy,

w dzielnicy tanich makiet,

przyklejone na multimedialnym kleju.

 

Bruno, ty krzyknij coś do nas!

 

Żebyśmy nie zapomnieli,

błąkając się od sklepu do sklepu,

o boskiej bytów tyradzie,

o nieskończonej zawiłości dziejów,

o wyobraźni i snów paradzie.

 

Bo czyż pod stołem, który nas dzieli,

nie trzymamy się czasem tajnie,

za ręce, wszyscy razem,

żeby tak w ogóle mogło być fajnie.

 

 

 

Posłuchaj w wersji śpiewanej >>

 

 

Kabaret * Magister Bieda *

Comporecordeyros
Comporecordeyros
Wiersz · 2 stycznia 2015
anonim
  • Mithril
    słowotokowy elaborat sobie, a muzom, jedyna, pozatekstowa refleksja, to taka, że:
    Drohobycz, nie dba o swoje Wielkie Cienie Literatury

    · Zgłoś · 9 lat
  • Comporecordeyros
    Proszę przeczytać jeszcze raz, może wyobraźnia ruszy... :)

    · Zgłoś · 9 lat
  • Mithril
    "Comporecordeyros wczoraj, 19:25
    Proszę przeczytać jeszcze raz, może wyobraźnia ruszy... :)"

    podstawowy argument zaangażowanych, to podważyć siłę wyobraźni czytelnika.
    ...do kocopołów wyobraźnia jest zbyteczna

    · Zgłoś · 9 lat
  • Comporecordeyros
    "Siły wyobraźni czytelnika" nikt tu nie podważa!!!
    Wręcz przeciwnie, namawiam czytelnika - komentatora, żeby jeszcze raz spróbował "uczepić się spódnicy utkanej z wirowania planet"...
    Ale nie na poziomie widzenia "kocopołów" - może miłosierniej. :>

    · Zgłoś · 9 lat