Czyż w pochmurny dzień
kolory nie są piękne subtelnie.
A jednak to słoneczny dzień
zachwyca bajeczniej kobiety, kolektyw.
Czyż deszcz nie jest bardziej
ożywczy od suszy.
A jednak to piękną pogodę
podziwiają plakaty, wycieczki, panny młode.
O, niepraktyczny jest nasz gust
i ulega propagandzie reklamy
W przeciwnym razie cieszylibyśmy się
z pogody, jaką akurat mamy.