„Po cóż iść za tropem tego, co się już skończyło” M.Bułhakow
tyle lat minęło
a niektórzy wciąż wchodzą do cudzego gniazda jak po swoje
bezkarnie podpierając się czytanym wspak dekalogiem
częstują robaczywymi jabłkami
zebrane z dala od jabłoni nadają się jedynie do produkcji samogonu
nic tak zdrowo nie ogłupia
dyskusja może zabić
niezłego klina nawet jeśli jesteś w zdrowej opozycji
do fanatyków lub nachalnie promowanej pory roku
świat na opak nie robi większego wrażenia na przyjezdnych
jestem tu obcy na zaczepki odpowiadam grzecznie od niechcenia
przecież oliwa sprawiedliwa a ja nie chcę znaleźć się pod tramwajem
na szynach od wieków dzieją się nad cudami cuda
to nie moja głowa
z kieszeniami pełnymi złowróżbnych ciastek
mamroczesz pod nosem stek egzorcyzmów
na szczęście w pigułce tuż po nie zawarto klątwy faraona
nim po mnie przyjdą wejdę na pokład z bezpowrotnym biletem
na lot tam i teraz w niebie rewolucje nam nie grożą