*** (zmarłe miłości)

ginger

zmarłe miłości
nie tworzą wierszy
nie mają dusz
ani serc
nie mogą być natchnieniem
dla nędznych poetów

dawne miłości
nigdy nie umierają
do końca

żyją wiecznie
niespodziewanie 
przypominając o swoim istnieniu
zagłuszają bicie serca
niszczą szczęście
cicho tupiąc gdzieś z tyłu głowy

Oceń ten tekst
ginger
ginger
Wiersz · 9 lutego 2015
anonim
  • Mithril
    patetyczny i ciepłokluchowy tekst:

    "zmarłe miłości
    nie tworzą wierszy
    (...)
    nie mogą być natchnieniem
    dla nędznych (...)

    dawne miłości
    (...) nie umierają
    do końca

    żyją (...)
    (...)
    przypominając o swoim istnieniu
    zagłuszają bicie serca
    (...)"

    ostatni dwuwers w obliczu refleksyjno-ewokacyjnej całości, jest od czapy
    - jeżeli będziesz unikać egzaltowanych (odautorsko) środków miałkiego
    i natchnionego wyrazu, to zaczną wyłaniać się warte uwagi teksty, zaś póki,
    co to, jest znaczny przerost formy.....................poza tym italika jest stosowana
    w literaturze, jako cytat lub podkreślenie znaczenia wersu (czasem strofy) jako
    nacisk, np. emocjonalny, wskazany czytelnikowi...

    · Zgłoś · 9 lat temu