zmarłe miłości
nie tworzą wierszy
nie mają dusz
ani serc
nie mogą być natchnieniem
dla nędznych poetów
dawne miłości
nigdy nie umierają
do końca
żyją wiecznie
niespodziewanie
przypominając o swoim istnieniu
zagłuszają bicie serca
niszczą szczęście
cicho tupiąc gdzieś z tyłu głowy
*** (zmarłe miłości)
ginger
ginger
Wiersz
·
9 lutego 2015
"zmarłe miłości
nie tworzą wierszy
(...)
nie mogą być natchnieniem
dla nędznych (...)
dawne miłości
(...) nie umierają
do końca
żyją (...)
(...)
przypominając o swoim istnieniu
zagłuszają bicie serca
(...)"
ostatni dwuwers w obliczu refleksyjno-ewokacyjnej całości, jest od czapy
- jeżeli będziesz unikać egzaltowanych (odautorsko) środków miałkiego
i natchnionego wyrazu, to zaczną wyłaniać się warte uwagi teksty, zaś póki,
co to, jest znaczny przerost formy.....................poza tym italika jest stosowana
w literaturze, jako cytat lub podkreślenie znaczenia wersu (czasem strofy) jako
nacisk, np. emocjonalny, wskazany czytelnikowi...