Literatura

Normalność (wiersz)

Cyjanek Z.W.C. vel En.El

Zwycięzców rozpoznaję po kształtach czapki, zmyślnej
fryzurze, rozbieganych oczach. Pytasz mnie, a ja nie
chcę dalej ciągnąć tego tematu. No dobrze, dodam jeszcze
tyle, że nie zaszkodzi mienić się kolorami, przybierać
w niektórych miejscach na wadze.

 

Wiem, wiem. Wygrana nie ma jednego imienia, nie zna płci,
nie odrzuca nikogo. To my sami rezygnujemy z pierwszych
stron. Najlepsi uśmiechają się z gazet;
układają usta w pozy ci, którzy do gazet dostaną się
dopiero jutro.

 

Zwycięzca bierze wszystko, czasem jeszcze więcej. Nie ma
wyjątków, które potwierdzałyby regułę. W związku przyczynowo-skutkowym
to nie możliwe. W fizyce nazywa się takie przypadki osobliwościami.
W potocznym języku funkcjonują pod słowem normalność.
 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 28 lutego 2015, 10:44
trochę pomieszana demagogia z tchórzostwem i parciem na szkło - a może nie pomieszana, może poza ambiwalencją większości człowieków mają w sobie jeszcze to coś - coś u każdego indywidualne, a wygrana ma gdzieś innych i sporo odrzuca
- z glorią jest jak z biedą: bieda trzyma się razem, a gloria wybiera glorię

dobrze się czytało
przysłano: 27 lutego 2015 (historia)

Inne teksty autora

Sam do siebie
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Muchy
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Dzień dobry
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Poezja
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Schizofrenia
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Nauczyciel Tańca v 2.0
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Pociąg
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca