Język, czas i kawa

Konrad Istomin

To był język hopi.
Pozbawiony chronologii.
Wyobrażam sobie czas
pozbawiony ram językowych.
Bezczelnie niezależny.
Dziecinny.
Rozlewający się przypadkowo
po słowach.
Jak wódka
na niestabilnym stoliku.
Zostawiający lepkie plamy
i odruch wymiotny.
Po przebudzeniu.
Przecież nie nazajutrz.

 

Wyobrażam sobie jak milczę.
Zapomniałaś?
Brak chronologii.
Każde słowo wybudza przeszłość.
Jest w tym jakaś perwersja.
Przecinki splatają
wczoraj z teraz.

Aż nie wybrzmi ostatni fonem.
Dlatego pijemy kawę milcząc.

 

Najprostszy, przez to uzależniający,
sposób, by przed nią uciec.
Już nie pamiętam twojego głosu.

Pijemy kawę milcząc.


Próbujemy 
mierzyć czas żarem papierosów,
myśleć obrazami,
zrozumieć coś ze spojrzeń.
Przykro mi,
nie nazwę tego co czuję.
Nie słowami.
Przeszłość.
Przykro mi.
Nie jesteś tego warta.

 

Pijemy kawę milcząc.

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 1 głos
Konrad Istomin
Konrad Istomin
Wiersz · 10 marca 2015
anonim
  • Markus
    nastrojowy

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Ata
    Faktem jest że końcówka spłyca tekst.

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Ucieszyłam się, że będzie coś z Sapira-Whorfa, np. jakaś próba zapisu pewnego obrazu świata językiem do niego nieprzystawalnym, a tu niestety: kawa, papieros i przeszłość, której nie było. Szkoda.

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Mithril
    tekst przedstawiony w sposób podobny do kogoś nieumiejącego opowiadać kawałów
    ...ten ktoś podkręca atmosferę/napięcie w niby sytuacji, że słuchacze spodziewają się
    rozerwania brzucha ze śmiechu, a w finale nie wiedzą, śmiać się, czy dać typowi
    w ryj za zmarnowany czas.......................i powyżej jest podobnie

    · Zgłoś · 9 lat temu