„Wiem, że nic nie wiem”
skromnie przyznał filozof.
Powiedział to po latach dociekań,
więc wiedział już całkiem sporo.
Dzisiaj wiedza człowieka
przybrała znaczne rozmiary
i specjalistów w dziedzinach
całe mnóstwo się jawi.
Ale dajcie im wszystkie
pierwiastki co w Ziemi ukryte
zobaczcie czy stworzą choćby
najmniejszą żywą roślinkę.
Mimo wysiłków i starań
bezradnie rozłożą ręce,
choć zgodnie z prawdą potwierdzą
że mają inteligencję.
Jakże więc można twierdzić,
że bezrozumna materia
stworzyła rozumne dzieła,
skoro inteligentni ludzie
są w tej samej kwestii
niczym bezradne dzieci.
Zatem uczeni panowie i panie
logiczny nasuwa się wniosek:
za każdą najmniejszą roślinką
stoi ktoś wyższy niż człowiek.