Komu-nic nie damy.
Komunic zwycięży.
Idea fix przegrała
popłynęła w niebyt.
Lepszy będzie kapi-ta-lis
życiem będzie pień- żądz
Tak sobie wymyślili
ludzie z zachodniej granicy.
I ten lep sprzedali
tym co mocno wierzyli,
że człowiek sobie poradzi
niestety tu też się mylili.
Ogólnie to wszystko się chyli
już widać ostatnie podrygi
mocnej nadziei nie widać
trudno się przyznać do winy.
Nazajutrz czeka nas jawa,
że człowiek to nędzna poczwara
i bez rozumu wyższego
kierować sobą nie zdoła.
A cóż dopiero skutecznie
pokój, dobrobyt zwojować.
Trzeba więc przyznać otwarcie
ku zaskoczeniu większości.
Zosia samosia ludzkości
już wyczerpała swe możliwości.