Chwile

Comporecordeyros

 

Kiedyż nadrobimy te wszystkie wolne chwile,
które w pośpiechu uciekły,
wymawiając się w szybkim reklamowym stylu,
żeby nie tracić czasu, żeby zdążyć,
żeby nadążyć, żeby odłożyć,
żeby zarobić, żeby dołożyć, żeby dożyć...

 

Żeby zajęty czas uzasadniał przyczynę,
a sens żeby składał się zgrabnie
z braku wolnych chwilek
i z celów, które zaraz teraz trzeba osiągnąć.

 

Kiedyż nadrobimy te wszystkie wolne chwile,
strącone przez powierzchowność
z zachmurzonych błękitu nad losem pochyleń.

 

 

 

 

Kabaret "Magister Bieda"

Comporecordeyros
Comporecordeyros
Wiersz · 23 marca 2015
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Kolejny z cyklu krytyki systemu i do tego zgrabny i oryginalny.
    W tej zwrotce tylko mi coś nie gra:

    Żeby zajęty czas uzasadniał przyczynę,
    a sens żeby składał się zgrabnie
    z braku wolnych chwilek
    i z celów, które zaraz teraz trzeba osiągnąć.

    Ale ogólnie bardzo dobry.

    · Zgłoś · 9 lat
  • Comporecordeyros
    Dziękuję za komentarz!
    całkiem sporo mojej kabaretowej produkcji jest na stronie:
    http://www.comporecordeyros.cba.pl

    · Zgłoś · 9 lat