Wariactwo

abojawiem

Wydziwiać też można,

a nawet trzeba,

bo co by to było za życie

bez wariactwa.

 

Ale to, że ja wyglądam,

jakbym wiedział

   (ach, ten mój wygląd,

   takie to moje

 

   małe przekleństwo,

   nie wiem, czy bardziej

   nikt nie da się oszukać,

   czy każdy jest w błędzie),

 

to wcale nie znaczy,

że wiem, co by to było

za życie, ale wiem,

że byłoby to wariactwo.  

abojawiem
abojawiem
Wiersz · 26 marca 2015