Miłość nie łatwo wyrazić słowami
Bo oprócz uniesień to także pragmatyzm.
Co, gdzie, kiedy i jak się zachować
by pokój utrwalić a nie konfliktować.
Miłość przeciera oczy w zachwycie
współczuje, tak samo czuje
gdy trzeba interweniuje ale tak by
nie zgnębić ale zachęcić do dobrych rzeczy.
Wdzięczy się czule, wybacza nawet zakręty,
dba o wspólne projekty, niedobre kasuje.
W marzeniach wszystko planuje,
bez lęku i szczerze przeprasza za błędy.
Miłość chętnie wspiera partnera,
nawet gdy mu wina doskwiera,
przyjmuje chętnie katusze,
rachunek wystawia na plusie.
Zabiega o dobre relacje
nie baczy na konfrontacje,
przemilcza, gdy trzeba troski,
uwalnia z nadmiaru beztroski.
Wspomni historie dawnych uniesień
i kultywuje co robisz najlepiej.
A gdy płomień żądzy przygasa
wzbudzi na powrót mocne doznania.
Z uwagą wysłucha twe racje
z humorem stonuje też irytacje.
Przygarnie cię mocno do serca,
nawet gdy trudno się opamiętać.
Pozwoli ci pełnić swą rolę,
nie jest też twoim cenzorem.
Rozsądnie zagadnie o twoją opinię
podejmie zgodną z twą wolą decyzję.
Pozwoli ci odczuć, że jesteś niezbędny,
znajdzie dowody na twój ekspertyzm.
A gdy was bieda dopadnie czasem,
nie wspomni gorzko: nic mi po tobie.