ZATRZĘSŁA SIĘ ZIEMIA W NEPALU
BEZWZGLĘDNA NATURA WSKAZAŁA
JAK KRUCHE JEST ŻYCIE CZŁOWIEKA
JAK WIELKA JEST SIŁA NIEZNANA
TYSIĄCE ISTNIEŃ LUDZKICH
POD GRUZEM ODDAŁO ŻYCIE
Z PROCHU KIEDYŚ POWSTAŁEŚ
I W PROCH SIĘ KIEDYŚ OBRÓCISZ
ZATRZĘSŁA SIĘ ZIEMIA W NEPALU
BEZWZGLĘDNA NATURA WSKAZAŁA
JAK KRUCHE JEST ŻYCIE CZŁOWIEKA
JAK WIELKA JEST SIŁA NIEZNANA
TYSIĄCE ISTNIEŃ LUDZKICH
POD GRUZEM ODDAŁO ŻYCIE
Z PROCHU KIEDYŚ POWSTAŁEŚ
I W PROCH SIĘ KIEDYŚ OBRÓCISZ
2. Rymy: powstali - oddali - w Częstochowie rymowali
3. Temat do refleksji dobry, ale sama refleksja przekazana banalnie
"... Trzęsienia ziemi w Himalajach występują codziennie. Większość z nich jest nieodczuwalna dla człowieka. Średnio raz na dekadę zdarzają się wstrząsy, które mogą już powodować niewielkie zniszczenia. Co kilkadziesiąt lat dochodzi do wstrząsów o mocy 7 stopni lub więcej i te mają już ogromną siłę destrukcyjną. Mogą powodować olbrzymie straty ludzkie i materialne.
Sprawcą wszystkich kataklizmów w tej części globu jest uskok himalajski, ciągnie się na długości 2,5 tys. km od północnego Pakistanu przez pogranicze Indii i Chin, Nepal, Bhutan po północno-wschodnie stany Indii. Zderzają się tu dwie kontynentalne płyty litosfery – indyjska od południa i eurazjatycka od północy. Obie mają podobną gęstość i żadna nie chce zanurzyć się w głąb planety. Region ten może być źródłem trzęsień wiele razy potężniejszych niż to ostatnie ..."
punkt widzenia zależy od punktu siedzenia,,
Skoro ta siła nie jest nieznana to kiedy zatrzęsie tak znów mędrcze?
Powtórzę raz jeszcze: Siła jest znana, a prognozy są może i mniej dokładne, niż te meteo... chociaż fachowcy twierdzą, że wszystko zależy od pieniędzy.
Minimum jest np tu = > http://geografia.na6.pl/trzesienia-ziemi
Więcej należy sobie wyszukać.
@ Sylwia: Nie chciałem pisać o formie, bo nie ma co pisać. Jest nie najlepiej, by nie powiedzieć innymi słowy. Dlatego zwróciłem jedynie uwagę na kiks w treści. Ale dość o tym.
Poeta, mędrzec, szkiełko, oko.
Skoro ta siła nie jest nieznana to kiedy zatrzęsie tak znów mędrcze?
,,MIEJ SERCE I PATRZAJ W SERCE,,