ZŁA I PODSTĘPNA SIŁA
NISZCZY REGUŁY ŻYCIA
MORALNOŚĆ TO DEFICYT
PRZEMOC ZWYCIĘŻA CO DNIA
ZŁO PANOSZY SIĘ WSZĘDZIE
USTALA BIEGU CZAS
BOŻE TY WIDZISZ I NIE GRZMISZ
ŻE CZŁOWIECZEŃSTWA MU BRAK
WYKRWAWIA SIĘ POWOLI
SZLACHETNY OBRAZ CZŁOWIEKA
PRZEMOC ZADAŁA CIOS
BÓG POZOSTAWI ZGLISZCZA
I o to walcz. I tego się trzymaj.
Ja Wisły kijem zawracał nie będę.
Widzisz świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce,
Nie znasz prawd żywych, nie obaczysz cudu!
Miej serce i patrzaj w serce!"