Literatura

Zapominanie a pamięć (wiersz)

abojawiem

My wszyscy i tak więcej

ofiarujemy Bogu niż chcemy,

bo przede wszystkim to,

co zapominamy, a czego

zapomnieć nie mogliśmy…

 

Jednak, co pozytywne,

nikt nas od żadnego

myślenia nie może uwolnić.

Jedni szczęściarze,

drudzy nieszczęśnicy.

 

Błogosławiona więc

niech będzie pamięć

(nie mylić z pamiętliwością),

a trudno już, żeby nie było

błogosławione zapominanie.


przysłano: 30 kwietnia 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca