kto żyje pragnie dzisiaj

Jarosław Baprawski

w życiu każdego poety

nadchodzi taka drama

 

siada za stołem

z czasów świetności

przeciera rozczarowania

 

setki fantastycznych kobiet

ich twarze nogi gibkie tułowia

na drodze donikąd żadnej alfonsyny

żadnej maryji

 

przegląda wiersze

i zaczyna rozumieć

 

świat zawsze będzie miał

swoje kurwy i swoje święte

które przejdą na drugą stronę

 

w każdej odsłonie zmiłowania

tyle samo prawdy co wątpliwego

 

na podsumowanie

 

zerwane kwiaty

usychają na wiersze

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 3 głosy
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski
Wiersz · 22 maja 2015
anonim