Gra w szczerość czy odwaga

kreda

najbezpieczniej jest marzyć o niebieskich

ciałach zawieszonych nad nami

ręką Boga rozrzucone trofea

dla wielkich i odważnych

 

upchnięte w ciasnych kapsułach

ambicje ludzkości wędrują

poza orbity w wygodnym fotelu

 

przed odbiornikiem z drugiej ręki

wrażenia wynagrodzą niepewność

wartości po które płyniemy

do delty nawiedzonych mędrców

 

ja też się boję że spiker zada te pytania

wyłączam telewizor i patrzę

przez okno na nieme gwiazdy

 

 

 

 

kreda
kreda
Wiersz · 29 maja 2015
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ....dobry wiersz, ciekawe metafory..:) Pozdrawiam

    · Zgłoś · 9 lat
  • kreda
    A, dziękuję i kłaniam się :)

    · Zgłoś · 9 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Czemu najniebezpieczniej jest marzyć?

    · Zgłoś · 9 lat
  • Jarosław Baprawski
    ..tylko delta nawiedzonych mędrców..mi się podobała..:)

    · Zgłoś · 9 lat
  • kreda
    Panie Jarosławie, jeśli się cokolwiek podobało, to czemu najniższa z możliwych?

    To pierwszy z moich wierszy, jaki ułożyłam (piszę od 3 m-cy), też nie uważam go za dobry. Jednak Pańska ocena "fatalny", moim zdaniem, przesadzona...

    Ale, wiadomo - czytelnik to rzecz święta - więc dzięki za wgląd


    Crass - czemu najbezpieczniej marzyć? Bo nic wtedy nie ryzykujesz...

    · Zgłoś · 9 lat