Dom w Vevey (A.D.1578-fortis)

Janusz Gierucki

Daję Ci ten Dom Mario

w urodzinowym prezencie.

Ten 400 letni Dom

 o którym marzysz od lat

(marzeniem niespełnionym?).

Abyś mogła,  ten jeden raz,

(bo realnie patrzysz na świat) -

zburzyć świata ustalony porządek !

 

Ten Dom ozdobiony freskami anonima

choć pełen jest tajemnic;

dawnych kroków i szeptów i westchnień

pokocha Cię, bo wiem

że włożysz tam całe Twoje serce;

wchodząc w jego historię

aby nadać jej nowy bieg.

 

Z boku założyłem winnicę

(taką małą dla Ciebie i gości).

Abyś w długie zimowe wieczory

mogła uwolnić słońce 

zamknięte w wina butelce.

To samo słońce

które w letnie miesiące

otaczało Ciebie i to miejsce.

 

Przyjmij go jako realny, bo wysnuty z marzeń.

Które czasem, przez sekundę, bardziej się spełniają

niż rzeczywistość..

Wiem, że długo czekałaś, teraz jesteś blisko.

Więc popatrz jak historia, wokół Ciebie

tak przyziemnie, tak nisko

zatacza krąg.

Teraz wszystko masz na wyciągnięcie dłoni.

Teraz jesteś  tylko Ty i Twój Dom.

 I ogród,Twoich rąk wyłączna zasługa.

Ja jeszcze tylko zasadzę drzewo,

aby  to, co kochasz -

chroniło.

 

Nim  otoczy Cię

Kredowy krąg.

Nim Twoje marzenia

przeminą..

Janusz Gierucki
Janusz Gierucki
Wiersz · 7 czerwca 2015
anonim
  • Mithril
    zaimków jak w kaszy skwarek

    · Zgłoś · 9 lat
  • Janusz Gierucki
    Mithril. Jesteś naddożywiony. Polecam kaszę gryczaną saute z maślanką.-)

    · Zgłoś · 9 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    "Zburzyć świata ustalony porządek". Podoba mi się :P

    · Zgłoś · 9 lat
  • Janusz Gierucki
    Crasss- mój ty ulubiony dżihadzie...-)

    · Zgłoś · 9 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    mnie się podoba prezent i forma. Pozdrawiam :)

    · Zgłoś · 9 lat
  • Janusz Gierucki
    Margo. Maria nigdy nie zamieszkała w tym Domu w Vevey. Jej życie uległo takiemu powikłaniu , że musiała opuścić Szwajcarię. Błąkała się wiele lat po Niemczech, aż ostatnio w Bad...pod Hamburgiem znalazła inny dom. Nie pozostaje mi nic innego jak zapakować narzędzia do samochodu i wesprzeć Marię w remoncie...-)

    · Zgłoś · 9 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ...ale masz Wielkie Serce...wspieraj Marię....nie zapominaj o remoncie..-)

    · Zgłoś · 9 lat
  • Janusz Gierucki
    Margo. To twarda góralka. Na pewno wykorzysta wszystkie moje talenty!-)

    · Zgłoś · 9 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    A mnie się podoba kredowy krąg

    · Zgłoś · 9 lat