Literatura

Anna (wiersz)

Janusz Gierucki

 

Anna była zazdrosna.

Zawsze pilnowała

moich miłosnych wagarów.

Więc na taksówki wydawała krocie,

aby śledzić mnie po całym mieście;

a wystając w  nocy pod moim oknem

nabawiała się ciągłych katarów.

Leczyłem ją jak mogłem ;

pomiędzy łyżką syropu,

a szklaneczką grogu,

z pełnym poświęceniem

otulałem ją swoim ciałem -

skutecznie chroniąc od chłodu.

Lecz Anna zawsze sceptycznie

przyjmowała tak oczywiste

dowody mojego  uczucia,

pokazując mi daty , zdjęcia

dokumenty,

i dodając zjadliwe recenzje

urody kobiety

(z którą czasem w interesach

spotykałem się w mieście).

Zaprzeczałem zawsze

z wrodzonej skromności.

 

Bo widzisz Aniu?

Teraz po latach

mogę  Ci to wyznać szczerze;

wszystko to czyniłem

wyłącznie w dobrej wierze!

Dla Ciebie chciałem być

mężczyzny symbolem

jak Robin Hood, czy Janosik -

rozbójnikiem miłości.

Który z uczuć .przelotnie

inne odzierał kobiety,

aby Tobie jedynej

złożyć je w ofierze.

 

Oczywiście kłamałem.

Ale szczerze!


wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
CRASS
CRASS 12 czerwca 2015, 13:37
Ile imion tyle wierszy? Czy wszystko jest autospją?
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 12 czerwca 2015, 13:43
Nie ma co ukrywać. Całe życie coś " kombinujemy" - zatem nie może nie dotyczyć to i sfery uczuć. Zdradzamy i jesteśmy zdradzani - wot żizń...-)
CRASS
CRASS 12 czerwca 2015, 13:53
Niebezpieczny typ z Ciebie:)
Bogusław Uściński 12 czerwca 2015, 14:22
Januszku dwie literówki: "łyżką" i "którą" w nawiasie.
Puenta genialna, prosta i genialna.
Anna jest chyba najlepsza (wiersz oczywiście).
A swoją drogą to ciekawe że kobiety piszą, jak są zdradzane (rzadko jak zdradzają), a mężczyźni na odwrót.
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 12 czerwca 2015, 15:51
Bogusławie. Wszystkie uwagi są interesujące-)
Margo 12 czerwca 2015, 19:47
.....świetny wiersz...Janusz jak jeszcze trochę poczytam
Twoje wiersze, to w końcu zrozumiem mężczyzn....
rozbawiłeś mnie puentą do łez....
Pozdrawiam
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 12 czerwca 2015, 21:07
Margo. Jeśli to Cię rozbawi, to nie zrobisz mi większej przyjemności-)
przysłano: 12 czerwca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca