Pieśni Dziadowskie

abc

Do dziada w super wróbla przemienionego

Rozmielono Cię na drobne i podzielono
między siebie, abyś pomógł
uzyskać odpust wieczysty,
i mógł przez Ciebie się oczyścić świat
umarłych za życia.

Towarzyszyłeś im od zawsze,
w starożytnej Grecji byłeś wędrownym
aojdą, przemierzałeś Helladę
śpiewem kułeś więzy niezłomne,
nierozerwalne, głosem natchnionym
skrapiałeś gałązką oliwki
owoce rodzącej.

Wypowiadając słowa pożegnań,
snułeś pieśni epickie nabożne
z gór i chmur czyniłeś praktyki magiczne,
nazywano Cię oszustem,
który to cynicznie wykorzystuje
ludzką naiwność prosząc o jałmużnę.

abc
abc
Wiersz · 15 czerwca 2015
anonim
  • Mithril
    inspirował Roger Piaskowski, czy cała antologia?

    · Zgłoś · 9 lat
  • abc
    patrzyłem na antologie, i wiersz już napisany kiedyś o podobnym tytule, ale tamten to coś innego, zupełnie.

    · Zgłoś · 9 lat
  • Mithril
    to rozumiem, że homerycko do sprawy podszedłeś, choć czytając otarłem się o Diogenesa oraz Ha-Nocri... już nie będę pisał o wersyfikacji, acz w obecnej formie
    nie utrudnia niczego. przyznam, że takiego (lekkiego) ciebie lepiej się czyta, choć
    jak już zdążyłem poznać/zauważyć inspiruje ciebie właściwie wszystko, a spojrzenie
    innych w szczególności

    · Zgłoś · 9 lat