Literatura

Hokus Pokus (wiersz)

Norbert Gołąb

 

A jeśli ściągnę cię z łóżka jak ze skarpy, czy zamieszkasz ze mną

w miękkości dywanu? Czy opłyniesz mnie jak wezbrana rzeka,

która wymyka się dłoniom, zostawiając imię między łopatkami.

Imię brutalności, cierpkie jak wszystkie brzydkie słowa świata.

 

I nawet taką, obrosłą pomarańczami, z ugięciem kręgosłupa pod

ciężarem owocu; nawet taką, pokolorowaną śliwką tuż pod białkiem

oczu, zmęczonych od mrugnięć, szukających cienia w ciemności

pokoju; nawet taką, brzydką jak wszystkie cierpkie słowa świata?

 

I tak cię zostawię, złożoną jak mokry ręcznik pod cieknącą lodówką.

Z imieniem brutalności, wpisanym w obłe kształty brzucha. Wszystko

co wzięłaś do ust stanie przeciw tobie, wypłynie tysiącami przekleństw.

I wszystkie brzydkie słowa świata nie wystarczą by nadać mi imię.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 16 lipca 2015, 07:09
...środkowa, to nic nieznaczący bełkot/zapchajdziura przy bardzo dobrych: pierwszej i trzeciej.

tytuł(?) od śmigła
Norbert Gołąb
Norbert Gołąb 17 lipca 2015, 15:03
W sumie masz rację, środkowa odstaje, pomyślę co z nią zrobić.

Tytuł
pl.wikipedia.org/wiki/Hokus-pokus

Dzięki
przysłano: 14 lipca 2015 (historia)

Inne teksty autora

Łapa
Norbert Gołąb
Swords Eater
Norbert Gołąb
Eeny, meeny, miny, moe
Norbert Gołąb
Dekompresja
Norbert Gołąb
Error 404
Norbert Gołąb
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca