Literatura

Walka walce nierówna (wiersz)

Jakub P.

 

Jesteś tak nieperfekcyjny jak to możliwe
błędy, błędy, błędy...
Popełnione, popełniane i te na których popełnienie czas przyjdzie
przyjmij z pokorą, opuść gardę, powstrzymaj unik,
nie zapobiegniesz temu
i nadstaw drugi policzek
bo życie właśnie jak skrytobójca szykuje zasadzkę,
Los nie pacyfistą lecz drapieżnikiem
uderzy mocno i precyzyjnie niczym doświadczony pięściarz,
cios za ciosem
prawym prostym i lewym prostym
czy ugniesz kolano? czy zachwiejesz się w niezdarnym piruecie?
Pierwsza fala, druga i trzecia
Ciosów grad
A gdy braknie tchu... Raz jeszcze
i na ziemi kopnie Cię dla pewności, byś przypadkiem nie zapomniał lekcji,
A gdy ockniesz się
krwawiąc, plując, klnąc i jęcząc
myśl jedną tylko wspomnij 
zawsze wstać o ten jeden raz więcej.  


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jakub P. 15 lipca 2015, 20:37
To jeden z pierwszych, dopiero raczkuję. Krytyka wskazana.
Norbert Gołąb
Norbert Gołąb 16 lipca 2015, 00:46
Dla mnie to rozwiniecie kwejkowej maksymy "lajf is ful of zasadzkas & kopas w dupas", za mało oryginalnie, za mało w tym człowieka, a za dużo "jestem zwycięzcą".
Mithril
Mithril 16 lipca 2015, 07:25
...przeczytaj uważnie i znajdź te elementy, które są zgrzytem, składnią yody i zapchajdziurami..!

no i - czy, aby na pewno interpunkcja, jest tu pomocna(?)
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 16 lipca 2015, 09:58
mój kolega z Moskwy kiedyś raczkował i omalże (!)... ale nie trafił, bo żona Nikity przestawiała miebiel... to, tak gwoli zupełnie ni a propos wiersza. Gdybym był dużo młodszym sobą, pewnie zostawiłbym: "Jesteś tak nieperfekcyjny jak to możliwe
błędy, błędy, błędy..." i w tedy czekałbym, ale bez wypieków.
Jakub P. 16 lipca 2015, 19:23
Bardzo dziękuję, doceniam i wyciągam wnioski.
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 17 lipca 2015, 00:45
Niezły wiersz z niegłupią puentą!
przysłano: 15 lipca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca