Powinność człowieka

abojawiem

Co by (dobrego, czy złego)

o kim nie mówić -

nikim nie godzi się gardzić.

Ale ani milczenie nie jest lepsze,

ani gorsze od mowy,

ani mowa od milczenia.

 

Tylko kto, jak potrafi

(czy to w ogóle, czy najlepiej),

tak winny jest

(chociażby Bogu ducha)

strzec się zła i przed złem

ostrzegać siebie i wszystkich.

abojawiem
abojawiem
Wiersz · 4 sierpnia 2015