Kęs ognia w Pasie Oriona

Norbert Gołąb

Cendrars'owi, którego obie ręce pokochałem od pierwszego wersu.

 

W jakim kolorze pisze się smutek? Tych oczu, co go niosą, czy tych, co są powodem?

Rzeczy zimne (ukruszony kubek z twoim imieniem, tanie wino w stercie bandaży)

pozostają w kadrze. Ujęcie doskonałe - #biegun piszesz. Istotnie, jesteś rozbitkiem,

lecz nie szukasz ziemi; a morze, w którym toniesz na prawym boku, tak bardzo północne,

szepcze- zaśnij, nie pisz o mnie. Niech tylko gwiazdy pamiętają, co zostało utracone

 

i nawet świat zwinięty w pięść, którą biłeś serca wszystkich swoich matek

nie zbliży was do siebie. Pamiętasz, wszystkie je kochałeś. Za wiele ciebie było

żebyś był naprawdę. Coraz mniej ciała w człowieku, objęcia w objęciu. A jednak

to miasto jak najgorsza dziwka, jest otwarte na ciebie, prosi - zostań dla pokoju

który wisi na ostatniej wyprutej żyłce, ostatnim gwoździu, którego nie podasz

 

a każda wystukana litera gra Adagio na pęknięte smyczki, kurewsko smutne.

Bo w końcu piszesz dla niej disneyowski przebój, o wystąpieniu przeciw

własnej pięści; o przemarszu słoni po żebrowym moście; zapadaniu się

w pępku okrutnego łóżka; pisaniu wolność! gdy jedyne co niesiesz w brzuchu

to koła zębate. Odejście od człowieka, który istotnie - jest rozbitkiem.

 

Masz zapomnianą kartkę z jej pismem i twoim imieniem, bliskim płomieniu.

Zamiast spalić, piszesz na niej ten wiersz w trzeciej osobie, niech boli

kogoś, kim bez niej nie jesteś. Widzisz, jak wiele dobrego zrobiła dla poezji?

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 2 głosy
Norbert Gołąb
Norbert Gołąb
Wiersz · 14 sierpnia 2015
anonim
  • Norbert Gołąb
    Wymagający czytelnik, co sam nie raz twierdziłeś, to skarb. Może kiedyś się uda ;). Dzięki, że rozwinąłeś.

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Mi Lo
    bo dobrze brzmi. i każdy, komu twoja płynność przypadła do gustu łyknie bez mrugnięcia okiem. a ja chciałbym rozpędzić się i poczuć niedosyt. ale to ja.
    ;-)

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Norbert Gołąb
    czemu dla fanów Mi Lo?
    Już Pan Krytyk mi zwrócił uwagę na nadmiar, więc pewnie czeka go mały podział.
    Dzięki za opinię.

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Mi Lo
    dużo słów. przebogato. rzecz dla fanów.

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Norbert Gołąb
    Dzięki wam, za czytanie, a nawet ślad po nim :)
    Ir ważne jest jeszcze "tylko" ;)

    Pozdrawiam

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Ir
    Nie wiem czy jesteś "pępkiem świata", jak piszesz w profilu, ale ten wiersz jest naprawdę msz dobry.

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    No podoba się... Pozdro :)

    · Zgłoś · 9 lat temu