wyznawca Montanusa
niejaki Tertulian
Kartagińczyk
prawnik
i filozof
twierdził uparcie
że brakuje nam wszelkich zdolności wyższych
nie umiemy czynić dobra
żadnych heroicznych gestów
poświęcenia
nic
nie jesteśmy w stanie poznać prawdy zbliżyć się do niej
dotknąć źródła
sięgnąć pojęć
jesteśmy ciałem a ciało jest złe
i żadnych aniołów
w zasadzie zostawił nam tylko orgazm
cholerny pesymista
Ujemny pogląd