patri(di)ota

Jacek JacoM Michalski

prawdziwy patriota

nie stanie ramię w ramię z ateistą

dla wspólnej sprawy

bo wierzy w boga

 

prawdziwy patriota

budując przyszłość

nie odpuści win podnosząc kamień

celnym miłosierdziem

 

prawdziwy patriota

poświęci bez szemrania

każdą wspólną ojczyznę

w imię własnej

 

prawdziwy patriota

wśród innych patriotów

jest jak sól ziemi

wyjałowi wszystko

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 5 głosów
Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski
Wiersz · 25 września 2015
anonim
  • Ir
    Ostatnia strofa to wizytówka niektórych ....:(

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Janusz Gierucki
    Dobry ironiczny wiersz.! Komentarze stawiają mnie w fatalnej sytuacji. Muszę się zgodzić ze wszystkimi, nawet z komentarzem Mithrila.-)

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Szacun Margo. Wielki szacun. Losy moich przodków były podobnie tragiczne. To dzieki patriotom dzis niektorzy mogą pluć bezkarnie na patriotyzm. Paradoks.

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Uważam, ze to temat zbyt osobisty, ale muszę zabrać głos, moi dziadkowie, tatuś , wujkowie,chyba by jeszcze raz padli od obojętności pokolenia za której przyszłość walczyli. Pojmani nie chcieli być żołnierzami Armii Czerwonej , by strzelać do braci, za to na Syberii rąbali tajgę w "ziemlankach wygrzebanych w ziemi", marząc cytuję Ojca:"dziecko dla mnie jedynym marzeniem tych trzech lat, było najeść się do syta chleba" nie strzelali do braci, przetrwali piekło.......
    Ze strony mamy bracia w Sthuttowie, gdyby nie uciekli ( jeden zaginął) zapewne, też by zaginęli , nawet ich rodzice nie wiedzieli w jaki sposób.....Zbiegłych braci i jedną siostrę ukrywali w domowym schronie w dzień , nocą jak szczury chodzili po pokoju, bo sąsiad rano wołał Heil Hitler !!! donosił do SS . Gdy dziadek zabił własnego wieprza dla rodziny sąsiad doniósł do SS ..babcia straciła cała złotą biżuterię pamiątek rodzinnych i dziadka uwolniono ......Przepraszam za wynurzenia, ale musiałam to napisać dla NICH i książkę biograficzną dla potomnych....Cześć Ich Pamięci..... Obecna ...
    (Poza tym , zrozumiałam prawdziwe przesłanie autora...)

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Taak a nieobecni zdrowi. Eh ciemność spłynęła na niektóre łby. Nie mysle żeby autorowi o to chodziło. Prawdziwi a obecni to różnica.

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • Mithril
    obecni "patrioci" to ludzie chorzy

    · Zgłoś · 9 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Z tego wynika że prawdziwy patriota nie jest patriotą. I z tym się zgadzam.

    · Zgłoś · 9 lat temu